Jablkový koláč s brusinkami

 
Doba přípravy: 80 min.
Zdroj: Rytmus života

Přísady

TĚSTO:
4 vejce, 100 g másla, 300 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, špetka soli, 1,5 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce másla na vymazání formy, 1 lžíce hrubé mouky na vysypání formy

NÁPLŇ:
1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 400 ml jablečné šťávy, 2 žloutky, 500 g jablek, 150 g brusinkového kompotu, 1 dortové želé

Postup

Žloutky, cukr a máslo ušleháme do pěny. Přidáme sůl, mouku, kypřící prášek a vše promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který zabalíme do krému. Těsto nalijeme do vysypané koláčové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 20-25 min. Korpus musí vychladnout.

Uvaříme si vanilkový pudink, ale místo mléka dáme jablečnou šťávu a přidáme vanilkový cukr. Do vychladlého pudinku zašleháme žloutky. Krémem potřeme koláč.

Z jablek vykrojíme jádřince. Nakrájíme je a rozložíme na krém. Do středu koláče dáme brusinkový kompot. Necháme ho 10-15 min. zapéct.

Mezitím si připravíme dortové želé, kterým koláč potřeme a vložíme do chladničky ztuhnout. Zdobíme lístky meduňky.

 
HodnoceníPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězda
Sdílejte
 

2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)
 ▲ Doporučujeme moderní kuchyňské potřeby od Tescomy. ▲