Vepřové plátky s nadívanými žampióny

 
Doba přípravy: 60 min.
Počet porcí/ks: 4
Autor: Rafej
Zdroj: vlastní

Přísady

4 vepřové plátky, 14 žampiónů, 2 malé cibule, 100 g nivy, 1/2 kostky hovězího bujónu, 1 lžička bazalky, špetka tymiánu, sůl, 100 ml oleje na smažení, kousek másla pro chuť

Postup

Žampióny oloupeme a vykrojíme jim nožičky. Připravené hlavičky vyrovnáme na olejem vymazaný pekáček a připravíme si nádivku.

Na velké pánvi si rozpálíme cca 100 ml oleje, necháme v něm rozpustit kousek másla, rozdrobíme do něj 1/2 kostky hovězího bujónu a mírně promícháme, aby se v oleji rozpustil. Na takto dochuceném oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, na drobné kousky nakrájené nožičky a 2 hlavičky žampiónů. Osmažené kousky cibulky a žampiónů opatrně vyjmeme z oleje a dáme do misky, do které přidáme ještě na drobné kostičky nakrájenou nivu a jemně promícháme.

Takto připravenou směsí plníme hlavičky žampiónů v pekáčku. Směs do hlaviček mírně zatlačujeme, aby se jí tam vešlo více a lépe držela.

Naplněné žampiónové hlavičky podlijeme cca 4 lžícemi ochuceného oleje z pánve a dolijeme pekáček vodou tak, aby byly žampiónové hlavičky ponořené těsně pod okraj kloboučku. Nakonec okořeníme špetkou tymiánu a cca 1 lžičkou bazalky a dáme na 20 min. dusit. Během dušení podléváme vývarem z pod vepřových plátků (viz. dále).

Vepřové plátky důkladně osolíme (a příp. opepříme) a osmahneme je na zbylém ochuceném oleji na pánvi - z každé strany cca. 3-5 min. Pokud nám zbyla nádivka, můžeme jí opečené plátky posypat. Poté pánev dolijeme vodou, aby byly vepřové plátky ponořené a dusíme cca 20-30 min.

Tip

Na každou porci počítáme 3 velké hlavičky nadívaných žampiónů + 2 hlavičky do nádivky.

 
HodnoceníPlná hvězdaPlná hvězdaPlná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězda
Sdílejte
 
Zde může být i vaše reklama!

2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)