Velikonoční závin z tvarohu

 
Zdroj: Prima jízda 14.4.06

Přísady

150 g rostlinného tuku na pečení, 125 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička pomerančové kůry, 250 g měkkého tvarohu, 2 ks vejce, 400 g hladké mouky, 1/2 lžička soli, 1,5 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 2 lžíce másla na potření, moučkový cukr na posypání

NÁPLŇ:
150 g mletého máku, 1/4 l mléka, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce moučkového cukru, špetka skořice, trošku rumu

Postup

Rozpustíme rostlinný tuk a dáme stranou vychladnout. Poté vlijeme do větší mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, pomerančovou kůru a promícháme. Přidáme měkký tvaroh, vejce a přisypeme mouku (trochu mouky si necháme na posypání prkénka) a kypřící prášek. Vypracujeme ve vláčné těsto, přidáme nasekané rozinky a ořechy. K dokonalému propracování můžeme použít i ruční hnětač.

Těsto si dáme na moukou vysypaný stůl, vytvarujeme větší obdélníkový plát, na který rozprostřeme makovou náplň, pak spodní část přehneme doprostřed, vrchní část taky. Pak ještě jednou přehneme spodní část do 2/3 nahoru a rozpůlíme – uděláme 2 záviny, které dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 220°C asi 10 min., potom stáhneme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 min., dokud nemají záviny zlatavě hnědou barvu. Vytáhneme a potřeme důkladně máslem a posypeme dostatečnou vrstvou moučkového cukru.

Tip

Rozpis je pro 2 záviny.

 
HodnoceníPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězdaPrázdná hvězda
Sdílejte
 

2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)
 ▲ Doporučujeme moderní kuchyňské potřeby od Tescomy. ▲