RAVIOLI:
500 g hladké mouky, 1 celé vejce, 7 žloutků, 1 lžíce olivového oleje
SÝROVÁ NÁPLŇ:
250 g ricotty, svazek pažitky, 1 žloutek
RESTOVANÉ HŘÍBKY:
500 g čerstvých hříbků, 2 rajčata, 6 lžic strouhaného parmezánu, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 200 ml zeleninového vývaru (nebo vody, ve které se vařily těstoviny), 3 lžíce oleje, 50 g čerstvého másla, 4 snítky čerstvé rozmarýny, snítku čerstvé bazalky, 1 lžíce olivového oleje, pepř, sůl
Smíchejte mouku se lžící olivového oleje a za stálého míchání přilévejte rozšlehané vejce a 7 žloutků, dokud nevznikne hladké těsto. Musí být tuhé a nesmí se lepit. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici asi hodinu odpočinout.
Mezitím si připravte sýrovou náplň. Ricottu smíchejte v misce s nasekanou pažitkou, osolte a opepřete.
Odleželé těsto vyválejte na vále na 1 mm tenký plát. Na polovině naznačte cukrářským vykrajovátkem kroužky a pomažte je rozšlehaným žloutkem. Do středů kroužků rozdělte připravenou ricottovou náplň a poté vše překryjte druhou polovinou těsta.
O něco větším kulatým cukrářským tvořítkem, než jste používali na naznačení kroužků, vykrojte ravioli. Na okrajích je pečlivě přimáčkněte, aby se dobře spojily oba pláty. Ravioli vařte v osolené vodě cca 4 min.
Očištěné pokrájené hříbky zprudka opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Poté stáhněte teplotu, přidejte máslo, nadrobno nakrájenou šalotku a česnek i čerstvou rozmarýnu. Stáhněte ze sporáku a počkejte, až česnek a šalotka zpění na horké pánvi. Vše zalijte zeleninovým vývarem a na mírném ohni hříbky poduste.
Na závěr přidejte i uvařené ravioli, parmezán a prohoďte na pánvi, až směs zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a přidejte spařená oloupaná rajčata, která nakrájejte na malé kousky a zbavte semínek a šťávy.
Ozdobte čerstvou bazalkou.
Místo čerstvých hříbků můžeme použít nakládané ve slaném nálevu.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)