1 menší celer, 2 větší brambory, 1 lžíce másla, 200 g vepřové kýty nebo plece, 200 g baby karotky, 1 romanesco nebo květák, 50 g mraženého hrášku, 1 lžíce soli, 1 lžíce vegety, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 menší cibule, libeček nebo petrželka
V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm na kostičky nakrájené uzené, na nudličky nakrájený celer a baby karotku. Zalijeme asi 1 l vody a přivedeme do varu. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, na růžičky rozebraný květák nebo romanesco, hrášek, bobkový list, nové koření a osolíme. Necháme vařit při mírné teplotě.
Pro barvu i chuť přidáme jednu cibuli i se slupkou, kterou před podáváním vyndáme. Polévku vaříme asi 30 min a nakonec ji dochutíme vegetou a případně přisolíme. Při podávání můžeme přidat lístky libečku nebo petrželky.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)