600 g kuřecích prsíček, 1 velký klas kukuřice (předvařený), 2 limetky, 1 červená paprika, 1/2 svazku čerstvé šalvěje, 50 ml oleje, špetka čerstvě drceného pepře, lžička soli
OMÁČKA:
1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička nasekané čerstvé bazalky, 1/2 lžičky soli, 250 ml drcených rajčat, 1/3 lžičky cukru, 1/2 lžičky vegety, 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky stejné velikosti. Papriku nejprve očistíme a nakrájíme na větší čtverečky. Předvařenou kukuřici nakrájíme na kolečka a limetky nejlépe na osminy.
Připravené suroviny napichujeme střídavě s listy šalvěje na špíz, osolíme a opepříme. Špízy dáme do pekáčku, zalijeme olejem a přidáme trochu vody. Vložíme je do rozpálené trouby a pečeme při 180°C asi 20 min. Špízy během pečení obracíme.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájíme najmeno. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Cibulku nasypeme do rozpáleného olivového oleje a krátce orestujeme. Přidáme drcená rajčata, červené víno, cukr, sůl, vegetu, utřený česnek, nasekanou bazalku a vše dusíme asi 30 min. Omáčkou přeléváme špízy a jako přílohu podáváme rýži.
Napichujeme např. v tomto pořadí: kuřecí maso, lístek šalvěje, červená paprika, kolečko kukuřice, limetka.
Pozor! Maximálně tři lístky šalvěje na 1 špíz!
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)