TĚSTO:
300 g hladké mouky, 180 g hery, 100 g moučkového cukru, 1 vejce
NÁPLŇ:
500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 citrónu
DOHOTOVENÍ:
200 g borůvek, 1 balíček dortového želé, máta na ozdobení
Heru nakrájíme na malé kousky a zpracujeme s cukrem, moukou a vejcem na hladké nelepivé těsto. To potom zabalíme do fólie nebo jenom přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 30 min. v chladu odležet.
Odleželé těsto rozválíme dokulata a vyložíme jím koláčovou formu. Po obvodu formy je dobře přitiskneme.
Těsto na několika místech důkladně propícháme vidličkou, aby se netvořily vzduchové bubliny. Vložíme do předem vyhřáté trouby a předpečeme při 180°C přibližně 15 min.
Tvaroh smícháme se smetanou, vejci, vanilkových cukrem, moučkovým cukrem, citrónovou šťávou a nastrouhanou kůrou z citrónu. Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou náplň a dopékáme při 160°C asi 30 min.
Upečený koláč necháme nejprve důkladně vychladnout. Až potom na jeho povrch rozložíme omyté a osušené borůvky a přelijeme je dortovým želé. Koláč ještě dozdobíme čerstvou mátou.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)