4 pstruzi (cca po 280 g), 100 g másla, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 3 cibule, 250 g hub, 1 lžička vegety, špetka drceného pepře, 100 g zakysané smetany, 150 g mandlových lupínků, 2 žloutky, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, kudrnka)
OMÁČKA:
2 šalotky, 250 ml bílého vína, 250 ml zakysané smetany, 100 g mandlových lupínků, 1 lžíce másla, 1 lžička vegety
Pstruhy pečlivě omyjeme a ostrým nožem z nich vykrájíme filety. Osolíme je a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme trochu másla a ryby zprudka po obou stranách opečeme. Potom je z pánve vyjmeme (nemusí být zcela propečené) a uchováme v teple.
Na zbylém másle orestujeme nasekané houby a nakrájenou cibuli. Přidáme zakysanou smetanu, pepř a mandlové lupínky. Promícháme a krátce prohřejeme. Odstavíme z ohně a vmícháme žloutky, nasekané bylinky, vegetu a pak vše zahustíme strouhankou.
Na dno zapékací mísy rozložíme polovinu filetů, potřeme je připravenou náplní a přiklopíme zbylými filety. Naplněné pstruhy podlijeme vínem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 min.
Během této doby připravíme omáčku. Na másle orestujeme nadrobno nasekanou šalotku, přidáme zakysanou smetanu, mandlové lupínky, vegetu a necháme prohřát.
Hotové pstruhy vyndáme ze zapékací misky, výpek promícháme s omáčkou a krátce povaříme. Pstruhy podáváme vždy na zelenině s vařeným bramborem.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)