TĚSTO:
500 g hladké mouky, 200 ml vody, špetka soli
NÁDIVKA:
300 g mletého masa, 150 g jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny (pórek nebo kapusta, paprika, zelí, celer, kedlubna), lžíce sójové omáčky, lžička zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, špetka glutasolu, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 100 ml vody, 100 ml desertního vína nebo lžíce vodky, 50 g máčených sušených hub, 1 vejce, olej na vál
OMÁČKA:
3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce oleje, špetka pepře, 1 lžíce octa
Nejdříve připravíme nádivku promícháním masa, zeleniny, koření, drceného česneku, drobně nakrájené cibule a máčených sušených hub. Přidáme víno, vodu, špetku glutasolu, vejce, osolíme a dobře promícháme.
Pak připravíme těsto. V míse přelijeme mouku se solí vroucí vodou a dobře prohněteme. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5 cm a nakrájíme jej na kolečka široká asi 1-1,5 cm.
Vál pomastíme dobře olejem a jednotlivá kolečka zpracujeme na tenké placičky se silnějším středem. Okraje placičky prsty ještě ztenčíme. Placičku položíme na dlaň, do středu dáme kuličku masité nádivky a prsty zmáčkneme, až se vytvoří raneček ne zcela uzavřený. Uzlíčky naskládáme do pařáku s vroucí vodou a vaříme asi 10-15 min. na podložce v páře.
Hotové uzlíčky ozdobíme, např. sekanou pažitkou a podáváme teplé, pokapané omáčkou, kterou připravíme prošleháním sójové omáčky se všemi přísadami. Doplníme zeleninovým salátem.
Můžeme podávat i jako předkrm.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)