salátové okurky o váze 500 g, 2-4 čerstvé nebo sušené pálivé papričky (chilli), lžíce oleje
ZÁLIVKA:
lžíce octa, lžíce sójové omáčky, lžička pískového cukru, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 50 ml vody
NA OZDOBU:
pažitka nebo petrželka, červená cibule, kapie, kopr, pórek nebo mladá naťová cibulka
Okurky oloupeme (u mladých skleníkových okurek ponecháme slupku) a nakrájíme na tenké plátky nebo nudličky. Na oleji opečeme pálivé papričky, vyjmeme je a prochladlý ostrý olej nalijeme na okurky.
Připravíme si zálivku. V šálku rozšleháme ocet se sójovou omáčkou, cukrem, solí, se špetkou čerstvého mletého pepře, sladké mleté papriky a s trochou vody. Když se cukr a sůl rozpustí, přelijeme nakrájené okurky zálivkou. Promícháme a necháme v chladu rozležet.
Salát podáváme vychlazený. Před podáváním jej můžeme ozdobit drobně sekanou pažitkou, petrželkou nebo koprem, případně kroužky červené cibule nebo pórku, mladou cibulovou natí, proužky kapie apod.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)