4 porce kapra, 1 celer, 20 g mrkve, 20 g petržele, 1 cibule, bobkový list, tymián, 250 g perníku, 250 g švestkových povidel, 1 lžíce červeného vína, mandle, rozinky, sušené švestky, brusinky, cukr, ocet, sůl
Do osolené vařící vody vložíme porce kapra a jakmile se voda začne opět vařit, porce vyndáme. Ve druhém hrnci uvaříme na plátky nakrájený celer, v dalším pak pokrájenou cibuli, mrkev, tymián a bobkový list. Oba vývary procedíme do vývaru z ryby, přidáme strouhaný perník rozmíchaný ve studené vodě a za stálého míchání vaříme. Do hladké omáčky přidáme švestky, rozinky, povidla, brusinky a chvíli povaříme. Sundáme z ohně, přidáme víno, uvařenou rybu a pokrájené mandle. Podle chuti okyselíme a osolíme. Necháme vychladnout a podáváme s plátky vánočky.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)