PÁLENÁ HMOTA:
125 ml oleje, 300 ml vody, sůl, 250 g hladké mouky, 7 vajec
NÁPLŇ:
250 ml šlehačky, 250 ml žloutkového krému, malé jahody, borůvky, maliny
ŽLOUTKOVÝ KRÉM:
1 l mléka, 250 g cukru krupice, 200 g krémového prášku, 500 g másla
Smícháme olej s vodou, osolíme a přivedeme do varu, přisypeme mouku a restujeme asi 3 min. než se dno nádoby zbarví do bíla. Necháme vychladnout a po jednom vmícháme vejce. Těsto zpracujeme do hladka, dáme do zdobičky a na vymazaný plech tvarujeme větrníčky. Pečeme při 160°C až se větrníčky zabarví a pak dopečeme při 240°C. Při pečení odvětráváme troubu.
Upečené větrníčky rozkrojíme a plníme šlehačkou vyšlehanou se žloutkovým krémem a ovocem.
Žloutkový krém připravíme, když uvedeme do varu mléko, přidáme cukr a krémový prášek a vaříme do ztuhnutí. Po vychladnutí postupně vmícháváme máslo.
Krém lze nahradit vanilkovým pudinkem.
2004-2014 © Rafej (rafej@centrum.cz)